Καλάβρυτα

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και σε υψόμετρο 756μ. στους πρόποδες του Χελμού, βρίσκονται χτισμένα τα ιστορικά Καλάβρυτα. 

Αποτελούν έναν ιδιαίτερα δημοφιλή και ενδιαφέροντα προορισμό, που προσφέρει τη δυνατότητα για διάφορες δραστηριότητες όλες τις εποχές του χρόνου.
H πόλη των Καλαβρύτων έλαβε το σύγχρονο όνομά της την περίοδο της φραγκοκρατίας, εξαιτίας των πλούσιων, δροσερών πηγών της.

Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται σε απόσταση μόλις 15 χλμ. από την ιστορική πόλη των Καλαβρύτων.

Διαθέτει 13 πίστες διαφόρων βαθμών δυσκολίας, που βρίσκονται σε υψόμετρο μεταξύ 1700μ. και 2300μ.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων άνοιξε τις «πύλες» του για το κοινό το χειμώνα του 1988. Μετά το θάνατο του Πάνου Πόλκα το 2002, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, πήρε το όνομά του ,ως φόρο τιμής στο έργο του.

Αγία Λαύρα

Η Αγία Λαύρα είναι ιστορική μονή στα Καλάβρυτα, μια από τις αρχαιότερες μονές του ελληνικού και κυρίως του πελοποννησιακού χώρου, γνωστή ως τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Καλαβρύτων επάνω σε λόφο στους πρόποδες του όρους Βελιά και σε υψόμετρο 933 μέτρων.

Η Μονή Ιδρύθηκε το 961 μ.χ. Αυτή η πρώτη μονή καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά το 1585. Στη συνέχεια, η Μονή έμεινε έρημη για 15 χρόνια ώσπου κάποιος Καλαβρυτινός ράπτης ονόματι Ιωάννης, απογοητευμένος από τις απιστίες της συζύγου του, αποφάσισε να αφήσει τα εγκόσμια και να ξαναχτίσει τη μονή της Αγίας Λαύρας. Το 1689 η μονή μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση.

Φαράγγι Βουραϊκού - Οδοντωτός Σιδηρόδρομος

Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος Καλαβρύτων - Διακοπτού και η μοναδική διαδρομή του μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, αποτελούν ένα από τα ωραιότερα φυσικά αξιοθέατα της χώρας μας. Έχει χαρακτηριστεί η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων.

Δίπλα από τις γραμμές του τρένου υπάρχει μονοπάτι που παλιότερα χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους της περιοχής. Σήμερα το ίδιο μονοπάτι, έχει σηματοδοτηθεί με σύμβολα του διεθνούς μονοπατιού Ε4 που χρησιμοποιείται από πεζοπόρους Έλληνες και ξένους . Η διαδρομή για το κατέβασμα απαιτεί περίπου 6 ώρες και για το ανέβασμα περίπου 7 με 8 ώρες.

Παναγία Πλατανιώτισσα

Το Ιερό Προσκύνημα της «Παναγίας της Πλατανιώτισσας» βρίσκεται στον οδικό άξονα Καλαβρύτων-Αιγίου μέσω Πτέρης, σε απόσταση 30 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων.

Σε μια καταπράσινη τοποθεσία με άφθονα και κρύα νερά, βρίσκεται το εκκλησάκι της «Παναγίας της Πλατανιώτισσας» που έχει σχηματιστεί μέσα στο κοίλωμα (κουφάλα) ενός τεράστιου πλατάνου, ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί, και με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν και δημιούργησαν το αξιοθαύμαστο αριστούργημα της φύσης.

Πλανητέρο

Το Πλανητέρο είναι ορεινό χωριό με υψόμετρο 700μ.,σε κοντινή απόσταση από τα Καλάβρυτα, χτισμένο πάνω από το πανέμορφο πλατανοδάσος των πηγών του Αοράνιου ποταμού και είναι γνωστό για τους πολλούς νερόμυλους και τα ιχθυοτροφεία που διαθέτει. Μέσα στο πλατανόδασος αυτό, που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, λειτουργούν αρκετά ταβερνάκια και εστιατόρια όπου μπορεί κανείς να γευτεί την φημισμένη ποταμίσια πέστροφα της περιοχής.

Το μαγευτικό πλατανόδασος του Πλανητέρου, μαζί με τις πηγές του Αροάνιου- τα νερά αναβλύζουν μέσα από τα βράχια- προστατεύονται ως περιοχή του δικτύου Natura 2000.